המדריך היעיל לפתיחת עסק – עוסק מורשה או פטור

לפני שמתחילים… מה המטרה?

מטרת המדריך הזה לסייע לכם לפתוח עסק בצורה יעילה, ולחסוך לכם זמן ונסיעות מיותרות (שאני ואנשים שסייעתי להם לפתוח עסק נאלצו לעשות מסיבות שונות). על הדרך יהיו כמה טיפים על דיווח לרשויות אחרי פתיחת העסק ועל ניהול עסק באופן כללי.

המאמר נכתב בשיתוף פעולה עם עורך דין אביב גלמן

תחנה ראשונה – רכישת דומיין (שם מתחם)

אין קארמה יותר גרועה מלפתוח תיקים במע”מ ומס הכנסה ואז לגלות שמישהו “קנה” את הדומיין שרציתם מתחת לאף שלכם. הדומיין הוא בדרך כלל השם של העסק שאתם רוצים לפתוח, או “שם המותג” שתחתיו תספקו שירותים כפרילנסרים. לצורך הנוחות אני אשתמש במושג “עסק”, אבל כל הדברים שאכתוב בהחלט נכונים לפרילנסרים.

דומיין הוא הבסיס לאתר האינטרנט של העסק וכתובת הדוא”ל העסקית, למשל כמו באתר הזה:

www.artwayz.com

info@artwayz.com

דומיין הוא בדרך כלל זול מאוד למרות שהוא ה”מיקום” של העסק שלכם ברשת האינטרנט, והזרע של כל אסטרטגיית המיתוג והשיווק שלכם. אם תרצו לקנות דומיין קצר וזכיר במיוחד – המחיר כמובן יעלה. דומיין יאפשר לכם להקים אתר, או עמוד נחיתה, ואפילו לפתוח “מייל עסקי”. אם יהיה לכם מייל עסקי לפני “פתיחת העסק” – תוכלו למלא אותו בטפסי פתיחת התיקים ברשויות המס.

על שיקולים בבחירת דומיין ניתן לקרוא כאן לינק של אמיר

תחנה שנייה – הבנק

רב המדריכים מתחילים בפתיחת תיק עוסק ברשויות מע”מ מס הכנסה ובביטוח הלאומי – למה אני שולח אתכם דווקא לבנק?

  1. בטפסים שתצטרכו למלא אצל חלק מהרשויות יבקשו מכם חשבון בנק – ועדיף שזה יהיה חשבון הבנק העסקי. הבנק יאפשר לכם לפתוח חשבון ולהשלים מסמכים כמו תעודת עוסק מורשה אחר כך. הרבה יותר נוח לחזור לסניף הבנק שאתם בוחרים עם כמה מסמכים, מאשר לנסוע שוב למשרדי הרשויות בקרית הממשלה ולהמתין שם בתור.
  2. פתיחת חשבון נפרד לעסק יוצרת הפרדה בריאה בין החשבון העסקי לחשבון הפרטי. חשבון נפרד יוצר מחוייבות שלכם כלפי העסק שלכם. כסף שתעבירו בשלב הראשון מהחשבון הפרטי שלכם אל החשבון העסקי הוא למעשה של “הלוואה” לעסק, וכסף שיחזור מהחשבון עסקי לחשבון הפרטי שלכם הוא “החזר הלוואה” ובהמשך מעין “משכורת”. חשבון נפרד מאפשר בקרה בסיסית וחשובה ביותר שלכם על מצב העסק. בהמשך המאמר אסביר קרית על דיווחים לרשויות המס שגם הם אמצעי בקרה.

תחנה שלישית – מיקום העסק החדש שלכם

אם העסק שלכם דורש מיקום (משרד, מחסן, חנות וכו’) כבר מהרגע הראשון – תשקלו לאתר מיקום ולחתום על הסכם השכירות לפני פתיחת התיק. מדוע? כי רשויות המס מחלקות את המדינה לפי ישובים – לכל ישוב יש את ה”סניף” שלו. ייתכן שהישוב שבו אתם מתגוררים והישוב שבו יפעל העסק שייכים לסניפים שונים של רשויות המס, ודווקא הסניף שקשור ליישוב שבו תנהלו את העסק הוא זה שנוח לכם. למשל, לפי איזור מגוריי אני שייך לפקיד שומה עכו. לכן דאגתי להביא הסכם שכירות למשרד בחיפה, כדי שישייכו אותי לפקיד שומה חיפה שהרבה יותר נוח ונגיש לי.

ניתן לבדוק לאיזה “סניף” של רשות המסים אתם מקושרים בקישור הבא:

https://taxes.gov.il/Pages/InfoTaxesGovIl/TaxesUnits.aspx

תחנה רביעית – משרדי מע”מ

קודם כל תוודאו שאתם הולכים לסניף הנכון לפי הישוב בו אתם מתגוררים:

https://taxes.gov.il/Pages/InfoTaxesGovIl/TaxesUnits.aspx

אח”כ תמלאו טופס רישום לצורכי מס ערך מוסף שניתן למצוא כאן:

https://taxes.gov.il/TaxesFormsList/maam821.pdf

שימו לב שבטופס צריך למלא חשבון בנק וכתובת, וגם נתון חשוב – מחזור שנתי משוער. המחזור הזה יקבע בדרך כלל, אם אתם תסווגו בתוך עוסק פטור (פעם קראו לזה עוסק זעיר) או בתור עוסק מורשה.

בדרך כלל – אם הסכום קטן מ- 99,003 ₪ בשנה אתם עוסק פטור, ואם לא – אתם עוסק מורשה. ישנם בעלי מקצועות שלא יכולים להירשם כעוסק פטור גם אם ההכנסות הן פחות מ 99003 ₪ בשנה (בעלי מקצועות חופשיים כמו עורך דין רואה חשבון ועוד) – הרשימה קצת מוזרה אבל חשוב לעבור עליה. את הרשימה המלאה ניתן למצוא כאן בסעיף 6א(2).

מה ההבדל בין עוסק מורשה לעוסק פטור? ההבדל העיקרי הוא שעוסק מורשה יכול להזדכות על המע”מ שהוא משלם עבור הוצאות עסקיות, כנגד מע”מ שהוא צריך לשלם. נניח שעוסק מורשה קונה סחורה שעולה 2000 ₪ + מע”מ בסך 340 ₪. אם הוא מוכר אותה תמורת 3000 ₪ + 510 ₪ מע”מ (שהוא צריך להעביר לרשויות המס), הוא יקזז את המע”מ של הסחורה וישלם רק 510-340=170 ₪. ד”א אם הוא יעשה בכל החודש עסקה אחת של 1000 ₪ – המדינה תחזיר לו את ההפרש. ניהול רישום של עוסק מורשה מורכב יותר, ולרב מצריך הסתייעות צמודה יותר של בעל מקצוע – יועץ מס או רואה חשבון.

ככלל, אם אתם לא יודעים מה יהיה מחזור ההכנסות, ואתם עוסקים במקצוע שמחייב להיות עוסק מורשה – תפתחו תיק עוסק פטור.

מה להביא ביום לפתיחת התיק

  1. תעודת זהות
  2. תעודות מקצועיות (אם יש)
  3. אם יש לכם לקוח שכבר סיכמתם שתתחילו לעבוד איתו – כדאי להביא חוזה עם הלקוח (נתקלתי במקרים שדרשו).
  4. דף אישור על חשבון בנק / שיק לדוגמא.
  5. שימו לב לרשימת המסמכים שבראש טופס רישום לצורכי מס ערך מוסף.

תחנה רביעית – מס הכנסה

משרדי מס הכנסה בדרך כלל קרוב ים למשרדי מע”מ אז זה ביקור שאפשר לעשות באותו היום. מציע לכם לבדוק מראש שעות קבלת קהל ולקחת בחשבון המתנה בתור.

במס הכנסה תתבקשו למלא טופס 5329 – דו”ח פרטיים אישיים והצהרה על מקורות הכנסה – פתיחת תיק עצמאי / ניכויים.

אם אתם הולכים לעבוד מול לקוחות עסקיים אחרים או גופים ממשלתיים, בידקו אחרי פתיחת התיק שעדכנו לכם אישור ניכוי מס במקור ואישור ניהול ספרים. ניתן לבדוק זאת בקישור הזה.

“תחנה ” חמישית – ביטוח לאומי

למה מרכאות כפולות? כי את זה אפשר לעשות באינטרנט בלי ללכת לשם, באמצעות הטופס שבקישור הזה.

קיצורי דרך

האמת שיש דרך לעשות את התחנה השלישית הרביעית והחמישית “בתחנה אחת” – ללכת לרואה חשבון או יועץ מס ולשלם לו שיעשה את זה בשבילכם.

פתחנו מה עכשיו?

עקבו אחר הדואר שלכם. הרשויות ישלחו אליכם מסמכים שונים שישמשו אתכם לדיווח הכנסות ותשלום מקדמות. לא מדובר בפעולות מורכבות, בוודאי כשהעסק רק מתחיל ואין הרבה עסקאות – אבל התעלמות או “אי קבלת דואר” עלולה ליצור אי נעימות גדולה בשלבים הראשונים של העסק. אי נעימות שתאלץ אתכם להיעזר בבעלי מקצוע יקרים.

אם יש לכם בעיה בקבלת דואר באיזור מגוריכם, אם אתם צופים מעבר דירה, או אם אתם צופים לקבל הרבה דואר לעסק שלכם – מומלץ לשקול לפתוח תיבת דואר בסניף הדואר (במקביל ל”תחנה השנייה” במאמר ואז לתת אותה לכל הרשויות). זה גם יעזור לכם להפריד בין הדואר הפרטי לדואר של העסק שהוא לרב חשוב יותר.

תחנה שישית – Artwayz

עיצוב לוגו, הקמת דף נחיתה או אתר אינטרנט וביסוס נוכחות ברשת

שילוב נכון של מראה ויזואלי בולט לעסק שלכם והפרסום שלו עם הכלים השיווקיים הנכונים הוא אחד המהלכים החשובים ביותר.

אל תהססו – צרו עמנו קשר עוד היום והביטו כיצד גם העסק שלכם מתחיל לצמוח!

 


קצת עלי

משרד עו”ד אביב גלמן עוסק בתחום חדלות הפירעון והגבייה המשפטית, ועוזר ליחידים ולבעלי עסקים לגבות כספים שמגיעים להם.

מוזמנים לקראת את המאמר שכתבתי “בעל עסק היזהר – בדיקות לפני התקשרות עם לקוח חדש“, שחשוב במיוחד לבעלי עסק חדש או פרילנסרים בתחילת דרכם.



אהבתם את המאמר? קיבלתם ערך מוסף?
תנו גם לאחרים ליהנות!
שתפו את המאמר:

שיתוף בפייסבוק
שיתוף בוואצאפ
שיתוף באימייל

זו ההזדמנות שלך לקבל

חבילת קידום שתגרום לעסק שלך להמריא!

דילוג לתוכן